Badhoevedorp,
14
maart
2024
|
09:22
Europe/Amsterdam

Benefietavond Turkije: de resultaten

Elbistan

Tijdens de Corendon benefietavond op 17 april 2023 is er een enorm bedrag opgehaald voor de bouw van containerwoningen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Ruim een jaar later maken we de balans op: wat is er met het opgehaalde geld gebeurd? 

Na de aardbeving van 6 februari 2023 verloren duizenden mensen in de regio rondom Elbistan alles wat ze hadden. Veel gezinnen leefden daarna maanden zonder onderdak. Samen met onze belangrijke relaties zamelden we daarom een enorm bedrag in voor de bouw en plaatsing van tientallen containerwoningen. 

Resultaat: 
Met de hulp van de burgemeester van Elbistan, het lokale containerbedrijf Efendel Group, Olcay Gulsen en Yesim Candan zijn 52 containers geplaatst op de plekken waar ze het meest nodig waren. Hiermee hebben we tientallen gezinnen geholpen met een dak boven hun hoofd. 

En nu? 
Op veel plekken in Turkije zijn er op dit moment nog onvoldoende middelen en geld om de stap te maken naar een nieuw vast onderkomen. De containerwoningen, die bedoeld waren voor kortstondige noodhulp, zijn nog steeds in gebruik. Ze zijn nauwelijks geïsoleerd en vaak te klein voor het aantal mensen dat er woont. Maar dankzij de grote opbrengst van de benefietavond kunnen we ook bijdragen aan een toekomstbestendige oplossing voor deze gezinnen. Studenten van de TU Delft werken namelijk aan een aardbevingsbestendige modulaire woning, die ze samen met de aardbevingsslachtoffers ontwerpen. De Karsu Foundation heeft een deel van de opbrengst gekregen om moeders en kinderen in de regio te helpen met opvang en onderwijs. En tijdens het Movies that Matter festival sponsoren we een fototentoonstelling, om ervoor te zorgen dat er aandacht blijft voor de wederopbouw van het land. 

Er is nog een klein deel van de opbrengst over. In de komende maanden bekijken we op welke manier we dit het beste kunnen inzetten. 

Jeroen Pauw was onlangs nog in het aardbevingsgebied. Bekijk hier de aflevering.