Lijnden ,
14
maart
2020
|
16:22
Europe/Amsterdam

Corendon annuleert alle reizen t/m 31 maart 2020

Annuleren vakanties gevolg van wereldwijde maatregelen rondom coronavirus

Corendon heeft vandaag besloten om al haar reizen en cruises met vertrek vanaf morgen tot en met dinsdag 31 maart 2020 te annuleren. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan. Met dit uitzonderlijke besluit komt de reisorganisatie tegelijkertijd tegemoet aan de luide roep van klanten die nu liever thuisblijven dan op vakantie gaan. De betreffende klanten van Corendon worden vandaag per e-mail over dit besluit geïnformeerd. Over vertrekdata na 31 maart 2020 wordt in een later stadium een besluit genomen. Vakantiegangers die nu op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug naar Nederland.

Achtergrond besluit
Steven van der Heijden, CEO Corendon: “Verschillende landen hebben in de afgelopen dagen besloten om hun grenzen geheel of gedeeltelijk te sluiten. Dit betekent dat wij onze vakanties naar die bestemmingen niet meer kunnen uitvoeren. Naar alle waarschijnlijkheid gaan in de komende dagen nog meer landen beperkingen opleggen aan reizigers. Daarnaast vrezen wij dat we onze klanten op de vakantiebestemming op dit moment niet de vakantie kunnen bieden die ze mogen verwachten, als gevolg van de beperkingen die overheden ter plaatse opleggen of in de komende periode kunnen opleggen. Het risico is erg groot dat het openbare leven op de vakantiebestemming stilvalt omdat restaurants, bars, musea en winkelcentra gesloten zijn. Daarnaast bestaat er een kans dat iemand in zijn accommodatie te maken krijgt met quarantaine als gevolg van besmettingen. Tot slot valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse overheid verdere beperkingen oplegt aan het reizen binnen Nederland en/of het verblijven op drukke plaatsen zoals luchthavens. Wij kunnen daarom op dit moment evenmin garanderen dat klanten op de geplande datum terugvliegen naar Nederland als ze wel op vakantie gaan.

We hebben in de afgelopen dagen bovendien gemerkt dat een steeds groter deel van onze klanten in deze uitzonderlijke situatie liever thuis in Nederland blijft. En dat kunnen we ons goed voorstellen. In een vliegtuig zit je vaak met meer dan honderd andere reizigers dicht bij elkaar en vliegen is gevoelsmatig vergelijkbaar met het openbaar vervoer. Zeker voor de kwetsbare groepen (ouderen en mensen met gezondheidsproblemen) wordt dit door de overheid momenteel sterk ontraden. Samengevat: wij kunnen onze klanten op dit moment geen veilige en onbezorgde vakantie garanderen. Daarom gaan de reizen helaas niet door.”

Gevolgen voor de klant
Corendon informeert haar klanten vandaag per e-mail over de beslissing en vervolgstappen. Vakantie en vluchten worden geannuleerd, maar klanten zijn hun geld niet kwijt. Ze houden het bedrag dat aan Corendon is betaald als tegoed (‘waardebon’) voor een volgende vakantie. Dit tegoed is zichtbaar in hun persoonlijke ‘Mijn Corendon’ of ‘Mijn Stip’ account. Klanten hoeven niet meteen te beslissen voor welke nieuwe vakantie ze kiezen; ze kunnen hier rustig de tijd voor nemen. Ze kunnen daarna zelf hun nieuwe vakantie of vlucht boeken via de website of via hun reisbureau, waarbij ze kunnen kiezen uit ons gehele aanbod; het hoeft niet hetzelfde hotel of dezelfde bestemming te zijn. Wanneer de reissom van de nieuwe reis hoger uitvalt, brengen we de meerkosten in rekening. Wanneer de nieuwe vakantie goedkoper is, betalen we het verschil terug. Klanten geven erna hun nieuwe boekingsgegevens door via een invulformulier op de website (corendon.nl/reistegoed). Dit webformulier geldt ook voor klanten die via Stip hebben geboekt.

Klanten wordt dringend verzocht om in de komende dagen niet met het Corendon contact center te bellen. Vanwege de huidige situatie is het hier nu al extreem druk vooral ook vanwege de vele telefoontjes die binnekomen van bezorgde reizigers die op dit moment al op vakantie zijn.