09
februari
2019
|
13:00
Europe/Amsterdam

Corendon Boeing 747 steekt snelweg A9 over

Laatste stop tijdens vijfdaagse reis naar hoteltuin

Afgelopen nacht is de Boeing 747 van Corendon de A9 overgestoken. Rond middernacht werd de A9 door weginspecteurs van Rijkswaterstaat volledig afgesloten voor verkeer en passeerde de Boeing in vijftien minuten tijd de snelweg. Liefst 1.250 belangstellenden en vele cameraploegen trotseerden kou, wind en regen om van het schouwspel getuige te kunnen zijn. Het kruisen van de A9 vormde het hoogtepunt van de vijfdaagse laatste reis van de Boeing door de akkerlanden rondom Schiphol en over Schiphol zelf. Voorafgaand aan de oversteek werden lichtmasten en vangrails weggehaald en bruggen gebouwd. De Boeing 747 is na de oversteek geparkeerd in het zicht van het Corendon Village hotel. Zaterdagnacht legt ze haar laatste meters af, waarbij ze de Schipholweg oversteekt om daarna te eindigen in de hoteltuin.

Je maakt het niet elke dag mee dat zo’n enorm Corendon toestel de A9 oversteekt.
Atilay Uslu

Spectaculair 
Atilay Uslu, oprichter Corendon; “Vannacht was in één woord: spectaculair. Je maakt het niet elke dag mee dat zo’n enorm Corendon toestel de A9 oversteekt. Het was ook het spannendste moment tot nu toe; via sloten en bruggen moest op de A9 zelf binnen een maximale tijdslimiet van 15 minuten de klus worden geklaard. Maar het is gelukt. De Boeing staat nu dicht bij ons hotel en we zijn er klaar voor om komende nacht de laatste horde te nemen. We gaan haar inparkeren op haar definitieve plek. Dat wordt wederom een technisch hoogstandje.”

Uitzicht 
Maar liefst 1.250 belangstellenden zagen de Boeing 747 vannacht de A9 oversteken. Met speciale shuttlebussen werden zij naar een ingerichte spottersplek in het weiland gebracht, om het schouwspel van zo dichtbij mogelijk met eigen ogen te kunnen volgen. Vooral het uitzicht vanaf de brug op de Sloterweg was spectaculair. Diegenen die liever warm bleven, konden vanuit het hotel ook alles zien. In de Control Room op de eerste verdieping en in de Skybar 747 op de top van het hotel, werd alles via een livestream op de voet gevolgd. Tijdens het laatste deel van het transport konden gasten zelfs simpelweg uit het raam kijken.

Inparkeren 
In de nacht van zaterdag op zondag wordt de laatste horde genomen: dan rijdt de trailer met het toestel erop over de Schipholweg waarna het inparkeert in de tuin. De ruimte in de tuin is vrij klein voor een gevaarte als een 747. In 57 bewegingen moet het toestel uiteindelijk op haar plek komen te staan.