03
oktober
2022
|
11:45
Europe/Amsterdam

Corendon collega's kunnen bloed of plasma doneren onder werktijd

logo-fc-at-1x

Veel mensen hebben er nog nooit over nagedacht, of denken dat bloed of plasma doneren ‘teveel gedoe is’. Toch heeft 1 op de 4 Nederlanders ooit in zijn leven bloed nodig. Dat bloed ligt dan klaar dankzij de 2 procent Nederlanders die bloeddonor is. Binnen Corendon hebben we besloten dat iedereen die bloed geeft of wil gaan geven, dat onder werktijd mag doen.

Als collega van Corendon mag je onder werktijd naar de Sanquin Bloedbank gaan en daar bloed doneren. Dit gaat niet ten koste van je pauze of je verloftijd, maar je directe leidinggevende moet wel beoordelen of het door jouw gekozen moment hiervoor geschikt is. We hebben deze regeling toegevoegd aan het Care & Don beleid waarin ook is opgenomen dat elke collega 8 uur per jaar vrijwilligerswerk mag doen.

​​​​​​​Vera Seriese van Sanquin at work legt uit waarom er eigenlijk bloed nodig is.

“Er is veel bloed nodig om mensen te helpen overleven. Er gaat al 30 procent van al het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook bloed nodig voor mensen die door een ongeluk of bij een bevalling te veel bloed zijn verloren. Vraag maar eens om je heen wie er ooit een bloedtransfusie nodig heeft gehad. Het zal je verbazen hoeveel mensen dat zijn.

Bloed is een kort houdbaar product, waardoor we veel donors nodig hebben om de voorraad op peil te houden. Als er opeens een stijgende vraag naar bloed is, moeten we genoeg mensen kunnen oproepen om te komen doneren. Met één keer doneren kan je wel drie patiënten helpen; zo maakt elke donatie het verschil.”

Hoe werkt dat, bloeddonor zijn?

Vera: “Nadat je je hebt aanmeldt, krijg je eerst een uitgebreide keuring voordat je bloed kunt geven. We checken of het veilig voor jou is om te doneren; het ijzergehalte in je bloed – je Hb-waarde – mag bijvoorbeeld niet te laag zijn. Je bloed wordt op een aantal bloedoverdraagbare aandoeningen zoals hiv en hepatitis gecontroleerd. De donatie zelf doe je op een afnamestoel. Terwijl je daar ligt kun je bijvoorbeeld een boek lezen, of je werkmails op je telefoon checken. Veel donors vinden het een prettig, rustig moment op hun dag.

Je kunt ook overwegen plasmadonor te worden: dan scheiden we tijdens het doneren het plasma van de bloedcellen. De rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes krijg je dus weer terug. Doordat dit minder belastend is voor je lichaam, mag je in principe iedere twee weken plasma doneren. Van plasma maken we geneesmiddelen voor zo’n honderd verschillende ziekten.” 

Kan doneren schadelijk voor je gezondheid zijn?

Vera: “Nee, want we checken iedere keer vooraf of het veilig voor jou is om te doneren. Dat is een bijkomend voordeel van donor zijn: je Hb-gehalte wordt regelmatig gecheckt, net als je bloeddruk. Je lichaam heeft de afgestane hoeveelheid bloed binnen een paar weken weer helemaal aangevuld. Soms kun je je wat slap voelen, dus raden we aan om altijd even rust te nemen na de donatie en voldoende te drinken voor en na je donatie. We hebben de beroemde roze koeken en andere snacks voor je klaar liggen om even wat te eten. Verder kun je na je donatie beter niet gaan sporten of zware fysieke inspanningen leveren.” 

Duurt het lang, zo’n donatie?

Vera: “Een bloeddonatie is zo gepiept, daarvoor lig je ongeveer 10 minuten op een afnamestoel. Inclusief de keuring en een drankje achteraf is het slim om een uurtje in je agenda te blokkeren voor je bezoek aan de bloedbank. Plasma doneren duurt wat langer, gemiddeld lig je 45 minuten op een afnamestoel.”