Badhoevedorp/Willemstad,
27
februari
2023
|
15:46
Europe/Amsterdam

Corendon start met schoonmaken mangrovebos

Corendon heeft een vergunning van de overheid gekregen om het mangrovebos rondom het nieuwe hotel in aanbouw schoon te maken. Dit nieuwe hotel wordt gebouwd naast het Corendon Mangrove Beach Resort. Het schoonmaken gebeurt in drie zones (A, B en C) met als doel de mangrove op te schonen en de duikers door te spoelen voor een betere doorstroming. Hiervoor huurt Corendon gecertificeerde bedrijven in, die zorgvuldig te werk gaan om het beschermde gebied geen schade toe te brengen. Het schoonmaken gebeurt ook in overleg met Grupo 6. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Aangezien het hotel in een bijzonder natuurgebied met mangrovebossen ligt, laat Corendon de mangroven op het eigen terrein, maar ook aangrenzende delen schoonmaken door gecertificeerde bedrijven. In de eerste fase start het baggeren binnen zone A met hoogtij. Met de extra hoeveelheid water door de hoge stand van het water, is in 12 uur deze zone schoon gepompt en wordt alle bagger afgevoerd naar het naastgelegen asfaltmeer. De duikers worden met de pomp ook meteen grondig gereinigd. Daarnaast wordt ook een gedeelte van de mangrove gesnoeid en uitgedund om de bestaande planten weer gezond te maken. In zone B wordt net als in zone A de mangrove gesnoeid en uitgedund en in zone C wordt daarnaast ook een pad gecreëerd. Op een later moment worden de gesnoeide en uitgedunde mangroves gecompenseerd. 

Aanplanten nieuwe mangroven 
De grond wordt opgeschoond in samenspraak met Grupo 6, een samenwerkingsverband van diverse maatschappelijke organisaties waaronder de milieu- beweging Amigu di Tera. Zij streven ernaar om het gebied schoon te houden van muggen en besmet water en staan altijd voorop om de mangroves te beschermen tegen wildkappen en steun te verlenen aan het behoud hiervan. Het gebied wordt daarnaast handmatig ontdaan van zwerfafval en helemaal opgeknapt. Zo wordt er ook gekeken naar het aanplanten van nieuwe mangroven binnen een periode van een jaar in overleg met Carmabi, de Stichting Caribisch Onderzoek en Beheer van Biodiversiteit en Amigu di Tera.

Werelderfgoedlijst 
Bepaalde gebieden op Curaçao staan al ruim twintig jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Onderdeel hiervan zijn Willemstad en het rifgebied in Otrabanda, rijk aan mangrovebossen, zeegrasbedden en koraalriffen. Mangrovebossen worden wereldwijd ernstig bedreigd, maar zijn van enorm belang voor biodiversiteit, waterzuivering, het vastleggen van koolstof en kustbescherming.