03
juni
2019
|
12:31
Europe/Amsterdam

Informatie over inentingen Brazilië

YES, je welverdiende zonvakantie naar de nieuwste winterzonbestemming van Corendon is geboekt! Tegen het einde van dit of aan het begin van volgend jaar flaneer jij nonchalant over een van de prachtige boulevards in de kustplaatsen van het Braziliaanse Natal. Denk je aan Brazilië, dan denk je natuurlijk aan overheerlijk eten, vrolijke muziek, een bijzondere cultuur en waanzinnige zandstranden… Geloof ons, tijdens je vakantie heb je geen tijd te verliezen! En al helemaal niet ziek op bed. Diverse infectieziekten die je kunt oplopen in Brazilië zijn gemakkelijk te bestrijden met een vaccinatie, dus het is belangrijk dat je je vooraf verdiept in de mogelijke gezondheidsrisico’s van je reis. Wat zijn de verplichte inentingen voor Brazilië en waar kan je nog meer rekening mee houden? Wij helpen je alvast op weg zodat jij op-en-top kunt genieten van ‘O Belo Brasil’!

Verplichte inentingen Brazilië

Het antwoord op de vraag welke verplichte inentingen voor Brazilië gelden is heel simpel; namelijk geen. Het is niet verplicht een vaccinatie te halen voordat je naar dit exotische Zuid-Amerikaanse land afreist. Toch raden wij je aan het zekere voor het onzekere te nemen door een aantal weken voor vertrek een bezoek te brengen aan de GGD. Samen met een arts neem je tijdens het consult je reisroute door en word je gewezen op de mogelijke gezondheidsrisico’s die een vakantie naar Brazilië met zich mee kan brengen.

Aanbevolen inentingen Brazilië

Hoewel er geen verplichte vaccinaties zijn, beveelt de GGD toch een drietal inentingen Brazilië aan. Ongeacht je verblijfsduur, doe je er goed aan je te verdiepen in de volgende vaccinaties voordat je de zon, zee en het strand van Brazilië tegemoet gaat.

 • Gele koorts
  Het zal aan de Braziliaanse grens geen problemen opleveren als je niet hebt laten inenten tegen gele koorts, maar deze vaccinatie staat wel in het rijtje van aanbevolen inentingen Brazilië. Gele koorts is een virus dat door muggen wordt overgebracht en drie tot zes dagen na de steek symptomen als koorts, misselijkheid, hoofdpijn en koude rillingen met zich meebrengt. Hou je het alleen bij de bestemmingen in Brazilië die Corendon aanbiedt, gelegen aan de Oostkust, dan is het risico op gele koorts extreem klein. Maar mocht je verder dit prachtige land intrekken dan is een vaccinatie tegen gele koorts je aan te raden.

 • Hepatitis A
  Twee weken voor vertrek een vaccinatie halen tegen een leverontsteking, veroorzaakt door het hepatitis A-virus, is ook aan te raden voordat je je koffer inpakt en naar het zonnige Brazilië vertrekt. Het virus uit zich bij volwassenen door geelzucht, voorafgegaan door hoofpijn, weinig eetlust, pijn rond de lever en griep. Handen wassen voordat je een maaltijd gaat bereiden en na een bezoek aan het toilet is altijd aan te raden, maar zeker om besmetting met hepatitis A tegen te gaan.

 • Difterie, tetanus en polio
  DTP, de afkorting voor difterie, tetanus (kaakklem) en polio (kinderverlamming), zijn verschillende ziektes die worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Difterie is een besmettelijke ziekte die weefsel kan beschadigen op bijvoorbeeld de huid of in de longen. De bacterie kan worden overgebracht door middel van de lucht, hoesten en niezen, waarna symptomen als koorts, hangerigheid en keelpijn optreden. De bacterie die tetanus veroorzaakt komt vooral voor in straatvuil en aarde. Overal ter wereld loop je de kans besmet te raken met deze bacterie, ook in Nederland. Tot slot hangt het poliovirus samen met goede hygiëne en kan worden overgebracht via hoesten of ontlasting naar de mond. Deze inentingen Brazilië kunnen last minute gehaald worden, maar één tot twee weken voor vertrek is nog beter.

Verblijf langer dan drie maanden

Toe aan een échte sabbatical en ben je van plan langer dan drie maanden te verblijven in dit veelzijdige Zuid-Amerikaanse land? Dan doe je er goed aan om je ook te verdiepen in de volgende inentingen voor Brazilië:

 • Tuberculose;

 • Rabiës (hondsdolheid);

 • Hepatitis B.

Malaria in Brazilië

In het prachtige natuurgebied van de Amazone komt malaria voor. Aan de oostkust van Brazilië, waar wij onze comfortabele accommodaties aanbieden, over het algemeen niet. Toch is het je wel aan te raden om zoveel mogelijk maatregelen te nemen voordat je naar dit bijzondere vakantieland vertrekt. Goede oplossingen zijn bijvoorbeeld een geïmpregneerde reisklamboe, anti-muggen spray of crème met DEET en het dragen van bedekkende kleding tijdens de schemer en avond.

Ga voor meer inspiratie artikelen naar: http://inspiratie.corendon.nl/.