21
april
2019
|
14:06
Europe/Amsterdam

Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race

Nederland wachtte sinds 2001 op een nieuwe overwinning van een renner uit eigen land. Alle ogen waren dan ook gericht op Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen haalde het uiteindelijk na een zinderende slotfase en bracht héél Nederland in extase. 

Traditioneel begin van de Amstel Gold Race: een groep van elf koos al snel het hazepad met daarbij ook een pion van Corendon-Circus. Duits veldritkampioen Marcel Meisen dook mee in de vroege vlucht. De voorsprong van de vluchters bedroeg maximaal acht minuten. 

Daarachter het lange wachten in het peloton maar op 44 kilometer van de meet opende Van der Poel zelf de debatten. Van der Poel trok ten aanval maar kon op geen steun rekenen. Toen de Nederlandse kampioen zich opnieuw liet inrekenen, trokken Dries Devenyns en Julian Alaphilippe stevig tekeer. 

Uiteindelijk reed het duo met Alaphilippe en Jakob Fuglsang weg. De twee leken het ook onderling te gaan beslissen, maar in de slotkilometers gebeurde haast het onmogelijke. De twee voorin gunden elkaar het licht niet meer en nadat Kwiatkowski uit de achtergrond al was teruggekeerd, kwam ook de achtervolgende groep met Van der Poel terug. 

MVDP ging als een hazewind over alles en iedereen na een sprint van meer dan een halve kilometer. Een ongeziene remonte! Voor Van der Poel trouwens zijn zesde zege van dit voorjaar. De kers op een grote slagroomtaart. De kroon ook op het harde werk van de hele ploeg. Gianni Vermeersch werd in de AGR nog 36ste, Marcel Meisen hield na een dag in de vroege vlucht ook stand en werd 52ste. Jimmy Janssens werd 86ste, Stijn Devolder eindigde op plaats 100.