20
juli
2022
|
14:27
Europe/Amsterdam

Onze voetafdruk

Onze voetafdruk wordt onder andere gevormd door de CO2 die we uitstoten. Daarnaast speelt het verbruik van brandstof, stroom en water een belangrijke rol, net als het afval dat we produceren. Reduceren is hierbij het sleutelwoord. Hieronder lees je wat we doen.

Onze voetafdruk

De voetafdruk van onze operatie in Nederland is relatief klein, maar we zorgen er bijvoorbeeld wel voor dat we ons afval scheiden, en dat apparaten en airco's niet onnodig aan staan. 

De voetafdruk van onze vluchten is groot. We kunnen er niet omheen dat vliegtuigen vervuilend zijn en dat een schonere manier van vliegen met een groot aantal passagiers nog niet binnen de technische mogelijkheden ligt. 

Zo'n 90% van de uitstoot van een vakantie wordt veroorzaakt door de vlucht. We investeren daarom in zuinigere en stillere vliegtuigen en nemen vanaf 2023 drie nieuwe Boeings 737 MAX 9 in gebruik. Samen met andere luchtvaartmaatschappijen en partners uit de sector hebben we ons gecommitteerd aan het Duurzame Luchtvaartakkoord. Dat betekent dat we samen werken aan reductie van CO2 in de hele luchtvaartsector.

De voetafdruk in onze keten is door het grote aantal partners ook relatief groot. We werken met duizenden partijen wereldwijd samen om ons aanbod te kunnen faciliteren. Een van de speerpunten van onze duurzaamheidsstrategie is dan ook om leveranciers, hotelpartners, lokale agenten en vervoerders zo ver te krijgen dat zij ook duurzamer gaan ondernemen. In veel gevallen zijn we namelijk van hen afhankelijk om de uitstoot te verlagen. 

CO2 uitstoot

Om onze CO2 uitstoot te verlagen maken we bijvoorbeeld gebruik van software om de optimale brandstofbevoorrading te bepalen. Dat heeft natuurlijk ook een economisch voordeel en is daarom voor ons een win-winsituatie. We vliegen in onze eigen vliegtuigen bijna altijd met een volledige bezetting zodat we een hoge efficiëntie bereiken. Een klein deel van onze brandstof vervangen we jaarlijks door Sustainable Aviation Fuel (SAF). 

Om op onze bestemmingen de uitstoot te verlagen gaan we in gesprek met onze belangrijkste hotelpartners en agenten. Zij kunnen nu al met financiële ondersteuning van Corendon een duurzaamheidscertificaat behalen en hierbij gaan we ze pro-actief helpen. Een klein percentage van de hotels waar we mee samenwerken heeft al een duurzaamheidskeurmerk, maar dit moeten er natuurlijk veel meer worden!

Als medewerkers met het openbaar vervoer naar kantoor komen, krijgen zij deze kosten volledig vergoed. Nieuwe lease-contracten kunnen alleen nog voor elektrische auto's worden afgesloten. Ook dit zijn manieren om de CO2 uitstoot terug te dringen. 

Efficiënt energiegebruik

Een aantal van onze eigen hotels heeft een Green Key Gold keurmerk, waarin energiebesparing een speerpunt is. We passen in onze kantoren en in de vliegtuigen energiebesparende maatregelen toe, zoals LED verlichting en warmte-koude pompen. We zijn daarnaast bezig om de mogelijkheden voor zonnepanelen te onderzoeken. Het dak van ons kantoorpand is helaas te zwak gebleken om de traditionele panelen te plaatsen. 

Afvalscheiding en recycling

Zowel op onze kantoren als aan boord van onze vliegtuigen scheiden wij ons afval. Wij werken hierbij samen met verschillende partijen om zoveel mogelijk van ons gescheiden afval te recyclen. 

Waterverbruik

We besparen water waar wij kunnen. Onze vliegtuigen worden droog ‘gewassen’, onze toiletten hebben een dual flush systeem en we informeren onze hotelpartners en gasten over hoe zij water kunnen besparen op de vakantiebestemming.