11
juli
2019
|
11:37
Europe/Amsterdam

Paspoort en reisdocumenten informatie Cyprus

Jij gaat dit jaar naar Cyprus! Lekker een weekje genieten van een welverdiende vakantie op het eiland in de Middellandse Zee. Ontspannen met zon, zee en strand, proeven van de Cypriotische keuken en op cultureel avontuur. Cyprus heeft een van de oudste beschavingen en kent daarom een rijke cultuur. Genoeg te ontdekken! Begin maar vast met je inpaklijst, geen tijd te verliezen. Tickets naar Cyprus? Zonnebrand? Oplader? Leuke strandoutfit? Check, check, check én check! Controleer dan ook gelijk de geldigheid van je paspoort? Je wilt natuurlijk niet op het vliegveld al teruggestuurd worden omdat je reisdocumenten niet in orde zijn. Hoe gênant is dat…

Geldigheid paspoort
Voor je vertrekt is het belangrijk dat je goed de geldigheid van je paspoort hebt gecheckt. Hier zijn namelijk wat regels aan verbonden. Als je naar Cyprus vliegt moet je paspoort bij terugkomst in Nederland nog drie maanden geldig zijn. Je kunt dus niet ongestoord genieten als je op de dag van vertrek je paspoort checkt en deze nog maar drie weken geldig is. In dat geval moet je een nieuw paspoort aanvragen bij je gemeente. Zorg er wel voor dat je dit op tijd doet. Een nieuw reisdocument is niet binnen twee dagen geregeld. Tenzij je een spoedaanvraag doet, maar dit kost extra en die euro’s wil je liever op vakantie besteden. Wij kunnen wel wat leukers bedenken. Een lekker drankje of een leuk souvenir. De regels voor je paspoort gelden ook voor de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Met ID-kaart naar Cyprus
Cyprus ligt geografisch gezien in Azië, maar behoort om politieke en culturele redenen gewoon tot Europa. Makkelijker voor jou want dan ga je gewoon met je ID-kaart naar Cyprus op vakantie. Dus geen paspoort, geen paniek. Ben je alleen in het bezit van een Nederlandse ID-kaart dan is dit je reisdocument. Je hoeft dan niet nog even met spoed een paspoort te regelen. Scheelt weer vakantiestress en zo’n ID-kaart past ook veel makkelijker in je broekzak of dat leuke-iets-te-kleine-tasje.

Visum voor Cyprus
Wanneer je in bezit bent van de Nederlandse of Belgische nationaliteit krijg je bij aankomst op Cyprus een gratis toeristenvisum dat drie maanden geldig is. Je hoeft voor de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus geen apart Turks visum te kopen. De regels om van Noord-Cyprus naar zuid te reizen zijn ingewikkeld. Zorg er dus voor dat je een los visum krijgt en niet alleen een stempel in je paspoort als je van noord naar zuid wilt reizen. Je kunt het land niet via het zuiden verlaten als je in het noorden bent binnengekomen. Ook mag je niet naar het zuiden reizen met een huurauto uit Noord-Cyprus.

Nog even dit
Dus even alles op een rijtje. Check voor je vertrek al je reisdocumenten. Is je paspoort of identiteitskaart nog geldig? Zorg dat het legitimatiebewijs waarmee je reist bij terugkomst in Nederland nog minimaal drie maanden geldig is. Niets zo gênant als geweigerd worden bij het inchecken op de luchthaven in Nederland. Eenmaal aangekomen op Cyprus krijg je een gratis toeristenvisum en verder mag je vrij reizen op het eiland. Nu hoef jij je alleen nog maar zorgen te maken over je inpaklijst en of je koffer wel dicht kan…