Verlaag je uitstoot - Vlieg op duurzamere kerosine

Heb jij een vliegvakantie gepland? Vanaf nu kun je de CO2-uitstoot van je vlucht verminderen. Hoe? Door ervoor te zorgen dat we wereldwijd duurzamere kerosine kunnen gebruiken. 

Samen met onze partners SkyNRG en CHOOOSE maken we het voor jou mogelijk om duurzamere kerosine (Sustainable Aviation Fuel, kortweg ‘SAF’) te kopen. Daarvoor voer je hieronder jouw vluchtgegevens in en koop je in een paar eenvoudige stappen jouw SAF. SAF heeft zo'n 80% minder CO2-uitstoot dan traditionele kerosine, waardoor je de CO2-uitstoot van jouw vliegreis kunt verminderen. 

*Het kopen van SAF wordt mede mogelijk gemaakt door Corendon's partners SkyNRG en CHOOOSE. Wanneer je een aankoop doet, dan doe je dit bij SkyNRG en CHOOOSE. Let op: wanneer je je SAF aankoop wilt annuleren en het aankoopbedrag terug wilt, kan dit alleen binnen 3 dagen na de transactie (ongeacht wanneer je vliegt). Deze aankoop staat los van een geboekte vakantie bij Corendon. De annuleringsvoorwaarden van SkyNRG en CHOOOSE gelden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen

Wat is SAF eigenlijk?

Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt gemaakt van onder meer oud frituurvet en landbouwafval. Het is dus geen traditionele fossiele brandstof en hierdoor is de CO2-uitstoot per eenheid aanzienlijk lager. Door jouw bijdrage voor SAF zorg je voor daadwerkelijk minder CO2-uitstoot. En hoe meer mensen dat doen, hoe groter de vraag naar en productie van SAF wordt. Zo kunnen er straks nog meer mensen op SAF vliegen. 

Hoe wordt het toegepast?

SAF wordt bijgemengd in de algemene toevoer van brandstof op een luchthaven. We kunnen nu eenmaal niet een vliegtuig bijna vol tanken, en er een beetje SAF bij gieten. Vergelijk het met een abonnement op groene stroom: door groene stroom bij een leverancier af te nemen, help je mee aan de productie van groene stroom op een andere plek. Het is niet zo dat er daadwerkelijk 100% windenergie uit jouw stopcontact komt.

Jouw bijdrage wordt door SkyNRG gebruikt om SAF te leveren in de buurt van een fabriek waar het wordt gemaakt, zodat er geen onnodig transport plaatsvindt waar ook weer CO2 bij vrij komt. Omdat de uitstoot van CO2 een wereldwijd probleem is, maakt het niet uit of jouw specifieke vlucht met SAF vliegt of een ander vliegtuig.

Waarom SAF?

Het gebruik van SAF is, na minder vliegen, dé manier om vandaag de dag de CO2 uitstoot daadwerkelijk te verminderen. SAF is een “kant-en-klare” oplossing omdat er geen wijzigingen aan het vliegtuig hoeven worden aangebracht en het 80% minder CO2 uitstoot heeft dan fossiele kerosine. 

Andere oplossingen, zoals vliegen op elektriciteit of op waterstof zijn nog volop in ontwikkeling en niet geschikt om op korte termijn lange afstanden mee te vliegen met veel passagiers. 

Weer een andere oplossing, zoals het planten van bomen, haalt wel CO2 uit de lucht, maar verandert niks aan de oorzaak van het probleem en het duurt vaak jaren om de CO2 uitstoot van een vlucht teniet te doen. 

Naast het bijmengen van SAF zorgen we ook voor steeds zuinigere vliegtuigen. Vlootvernieuwing en het gebruik van SAF zijn voor de komende jaren de meest haalbare manieren om de uitstoot te verminderen. Naast minder vliegen natuurlijk. 

Wat doet Corendon zelf?

Het is de bedoeling dat vanaf 2030 alle luchtvaartmaatschappijen in Nederland minimaal 14% brandstof vervangen door SAF. Daarvoor is nog een lange weg te gaan. Op dit moment is minder dan 1% van de wereldwijde brandstof SAF. Het probleem is de beperkte productie, waardoor SAF duurder is dan fossiele brandstof. Vroeger was het maar liefst 15 keer duurder, nu is dat drie tot zes keer zo duur. 

Hoewel er op dit moment nog geen verplichting is om SAF te gebruiken, hebben wij er in 2022 voor gekozen om 0,5% SAF aan te schaffen. En hoewel dat weinig lijkt, is het een flinke investering. Samen met jouw bijdrage helpen we op deze manier te investeren in de productiecapaciteit van SAF, waardoor de prijs uiteindelijk verder omlaag kan.